Om Peter

Baggrund om Peter Abrahamsen

Allerede i 1958 debuterede den 16-årige PeterAbrahamsen med Won’t you wear my ring, dengang under navnet Peter Abrams i selskab med  bl.a. guitaristerne Jørn Graungård og Jørgen Ingemann.  Han var cykelbud i et pladeselskab og fik chancen for at vise, hvad han kunne på sin guitar i de næste fire-fem år, hvor han blev kaldt Danmarks svar på Lonnie Donegan og rejste Norden rundt med sin Skiffle Group eller Rythm Rockers. Senere indspillede han en række singler og EP’er, medvirkede i TV shows i Danmark, Tyskland og Finland samt havde en mindre optræden i filmen ”Prinsesse for en dag”. Stadig som Peter Abrams indspillede han Danmarks første musikvideo ”Lonesome Fella ” som blev instrueret af den dengang unge, talentfulde filmmand Flemming LaCour og med deltagelse af bl.a. den daværende korsanger, senere radiovært Nete Schreiner.  Han var medstifter og redaktør af musikbladet Hit, men valgte at tage en reklameuddannelse og siden dukke op som folkemusikklubvært, manager og musikproducer for andre.

I en længere årrække drev han sit eget musikbureau og pladeselskab Abracadabra fra Larsbjørnsstræde i hjertet af København og hjalp helt unge kunsterne frem i lyset så som Shit og Chanel, Knud Christensen, bedre kendt som Sebastian, Pia Raug og Erik Grip. Det var også her, den første Svantes viser med Benny Andersen og Povl Dissing så dagens lys. Blikket for talenterne blev udnyttet, først som opbygger af Gyldendals grammofonpladeselskab Exlibris og senere fra en direktørpost i Metronome Records. 
Han grundlagde, hvad der senere er kaldt den litterære bølge, hvor han formåede at parre musikere med litteratur i en frugtbar symbiose. Blandt de mest kendte kan nævnes Mathildes version af Tove Ditlevsens Pigesind, Sebastians Bertolt Brecht sange Tiderne skifter, Peter Thorups indspilning af Tom Kristensen digte Rejsen til Kina, og Anne Linnets indspilning af Tove Ditlevsen digte Kvindesind samt Erik Grips Frank Jægers viser.

Også som producer har Peter markeret sig, blandt andet som producer for Erik Grip, Povl Dissing og Benny Andersen, Jan Toftlund, Trille og har stadig et godt blik for talenter, senest for bluessangerinden Rikke Bruhn, der blev nomineret til en Danish Music Award Folk i 2008. 
Peter kom i 1999 tilbage på Exlibris efter at have været væk som udøvende kunstner i en årrække.

Sideløbende med pladeproducerjobbet har Peter også arbejdet for Danmarks Radio, hvor han både var vært på P3 morgen- og natradio og på giro 413, samt tilrettelagt en række countrymusikprogrammer i TV og radio og endelig arbejdet ed et ugentligt program med nordisk musik.

Det politiske engagement har altid været meget markant i Peters udgivelsesprofil og betydet både meget for ham selv og de omgivelser, han kom ud at spille i. Land og Folk festivaler, Fredsfestivaler og utallige fagforeningers arrangementer har inviteret ham og hans skiftende orkestre til at skærpe opmærksomheden på ulighederne i samfundet. Han har bl.a. sat musik til Oskar Hansen, den norske arbejderdigter Rudolf Nielsen og arbejderdigteren Carl Scharnberg, som han også turnerede med i mange år.

Peter har tillige en særlig passion for den amerikanske cajunkultur og musik og er en habil cajunkok.

Fortsat produktiv

 I slutningen af 2010’erne har han haft stor glæde af at  oversætte og gendigte den svenske digter og forfatter Dan Andersson på albummet Vejen til Luossa, lige som han har taget fat på Jeppe Aakjær i albummet “Jeg er født på Jyllands sletter” (2013), Kaj Munk i “Den blå Anemone” (2014) og “Souvenir – til en veninde” (2015) samt “Sehr Langsam” (2017) og “Rosenmærket ” (2018) med Emil Aarestrup digte. Peter udgav desuden “Løse ender – min tanke er fri” i 2016, samt digtsamlingen “Min tanke er fri” samtidig.  Seneste udgivelse er Nis Petersens digte sat i musik af Abrahamsen. Titlen er “Hvem rider gennem midnatsregn”, udgivet i 2019.

    Peter er far til seks børn og har sammen med sin kone journalisten Abelone Glahn boet i mere end 20 år på Falster, frem til marts i 2021, hvor de flyttede tilbage til København. I årene på Sydhavsøerne har det ikke skortet på musikalske tiltag, blandt andet har Peter igangsat og gennemført seks Lyrik og Visefestival’er, som blev holdt i lyrikeren Emil Aarestrups museumshjem. Desuden har han og hans kone i 15 år drevet Dagligstuekoncerterne i Den gamle Skole i Maglebrænde med månedlige koncerter og gulerodskage. Desværre lukkede corona i november 2020 koncertstedet, der i øvrigt har modtaget en Danish Music Award som bedste spillested kåret af publikum.  

    Peter Abrahamsen runder 80 år den 12. oktober 2021

     

    • Peter Abrahamsen optræder som solist
    • Peter Abrahamsen med akkompagnement af pianisten Torben Kjær
    • Peter Abrahamsen, Janne Lærkedahl og Torben Kjær i Sigfred Pedersen Cabaret
    • Peter Abrahamsen og Evergreeners, (Kristian Lassen trommer, Ole Bendix guitar, Bo Liengaard bas, Janne Lærkedahl, vokal)